HTML

Papírszínház

Gyerekeknek szóló újszerű mesélési technika, mely közelebb viszi őket a mesék birodalmához képekkel és szöveggel egyszerre.

Facebook

A pillanat (Szabó-Tasi Katalin írása)

tsík sanya 2013.06.27. 16:19

szabotasikata_001.jpgSzabó-Tasi Katalin mesél (Fotó: Tiszai András)

Tekintve, hogy elsősorban a Papírszínház blog rendszeres olvasói, illetve vélhetően azok olvassák nagyobb arányban ezt az írást, akik már ismerik ezt a csodálatos alkotmányt és a benne rejlő lehetőségeket, nem az eszközről, történetéről, a mesélőként átélt élményekről, vagy az egyes mesékre felépíthető foglalkozásokról írok most.

Egy olyan alkalmat, és az abból levont következtetéseimet osztom meg az olvasóval, amik papírért, tollért, megosztási felületért kiáltanak.

Maga az élmény, ami írásra késztetett, nem volt több mint egyetlen pillanat, pillanatnak viszont katartikus, ezért messziről kezdve felépítem, kibontom, és megkísérelem írásban is átadni a lehetetlent: a pillanatot.

Több alkalommal meséltem már Papírszínház ból, a legtöbbször a saját gyerekeimnek. Az első alkalommal 2, később már 3-4 mese erejéig is le tudtam kötni őket, és ez elég nagy szó, ha azt a tényt is leírom, hogy kicsik még, teljesen más típusú érdeklődéssel. Vegyes gyerektársaságoknál, rendezvényen, vagy épp egy szülinapi zsúron a tortaevést követően csak annyira szokott nehéz lenni mesemondóként a dolgom, amennyire a gyerekek nincsenek összeszokva, vagy ha a közönség korosztályos megoszlása nagyon tág.

szabotasikata_002.jpgMég mindig mesél... (Fotó: Tiszai András)

Történt egyszer, hogy egy hátrányos helyzetű gyerekeknek segítséget nyújtó alapítvány vezetője invitált, hogy tartsak néhány gyereknek egy kézműves foglalkozást. A Papírszínház ilyenkor nagyon jól jön, a gyerekeket könnyen áthúzza a kreativitásból egy nyugalmi állapotba, kitűnő alkalom, hogy amíg a felnőttek előkészülnek az ebédhez, a gyerekek lenyugodjanak. Ezek a gyerekek állami gondozásban, átmeneti vagy tartós nevelésben élő gyerekek voltak, ami alatt azt kell érteni, hogy hosszú idő óta a családjukból kiemelve, lakóotthonokban, nevelőkkel élnek együtt. És utólag azt is megtudtam, hogy azt is kell érteni, hogy arról, hogy „gyere, mesélek” sok élményük nincs. Ezt az egyik nevelő súgta a fülembe, amikor cseppet értetlenül fogadtam a kedvetlenségüket. Első alkalommal ugyanis, amikor kiáltottam, hogy jöjjenek, mert kezdődik a mese, mintha meg sem hallották volna. Vagyis, éreztem én, hogy meghallották, de a tevékenységüket meg nem szakítva úgy tettek, mintha nagyon foglalatoskodnának valamivel. A kezük járt, de a fülük már rám figyelt.

Központi helyre tettem a Papírszínház at, elrendeztük a padokat, és nevelői segítséggel leültettük a gyerekeket. Kivéve egy kisfiút. Őt csak különös ráhatással, konkrétan azzal a nevelői utasítással, hogy most tessék oda leülni, sikerült csak a padra ültetni. Róla a rendezvény elején már megtudtam, hogy hiperaktív, viselkedészavaros, néha a megnyugtatásához gyógyszerek segítségére szoruló, nagyon eleven kisfiú. Mielőtt leült volna a padra, hozott egy csomag autóskártyát, és elkezdte kevergetni, közben izgett, mozgott majd és látványosan szenvedet attól, hogy most le kell majd ülnie tíz percre. Megkérdezte, hogy muszáj-e a mesére figyelnie, vagy kártyázhat-e. Természetesen azt mondtam, hogy nyugodtan kártyázzon csak. Meg is lepődött ezen.

Aztán jött a pillanat. Amikor a dobozka felső ajtaját kinyitottam, megállt a kezében a kártya. Amikor a két oldalsó ajtót is kinyitottam, letette a paklit. A mese pedig magába szippantotta. Majdhogynem mozdulatlanul ülte végig, a történetben volt, az interaktív részeknél elsőként válaszolt a kérdésekre. Figyelt. A figyelemhiányos gyerek. Ült. A hiperaktív gyerek. És a mese végén sokkal, sokkal nyugodtabb volt, mint az elején.

szabotasikata_003.jpgMár nem mesél, alkot... (Fotó: Tiszai András)

Természetesen nem változtatta meg őt tizenöt percnyi Papírszínház , hiszen miután felállt, elszaladt, és ugyanolyan vehemenciával vetette bele magát a napba, mint ahogyan előtte. De volt tizenöt nyugodt perce, ami alatt végig, és amitől utána is jobban érezte magát. És persze mindemellett hallott egy mesét, egy jó mesét, látott nagyon szép képeket, és elraktározott valamicskét az élményből biztosan.

De mégis, a legfontosabb, hogy volt tizenöt olya perce a varázslatból, amivel ezeket a gyerekeket nehéz elérni. Könyvvel, diafilmmel, mesemondással biztosan nehezebb. De a Papírszínház komplex élményt adott: közeget teremt, és atmoszférát a dobozzal, értéket és tartalmat nyújtott a mesével és a képpel. Még annak a gyereknek is, akivel meg kellett küzdeni ezért. Akinek ilyesfajta élményt adni nagyobb kihívás lehet, de hihetetlen sikerélmény és öröm.

Szabó-Tasi Katalin

Szólj hozzá!

Kamishibai-mesék a nagyvilágból V.

tsík sanya 2013.05.17. 19:07

Szólj hozzá!

Kamishibai-mesék a nagyvilágból IV.

tsík sanya 2013.05.05. 19:11

Szólj hozzá!

Kamishibai-mesék a nagyvilágból III.

tsík sanya 2013.04.27. 14:41

Szólj hozzá!

Papírszínház a Bababörzén (2013. április 13.)

tsík sanya 2013.04.21. 12:06

2013. április 13-án szombaton Bababörzét szerveztek a Táncsics Mihály Művelődési Házban, Soroksáron.

A program mellé meghívták Kontha Nelli színészt, hogy meséljen a gyerekeknek egy külön teremben.

A Méhkirálynő, A brémai muzsikusok után a legújabb Egy pöttyös nap című mesét is megnézhették, és amíg a szülők a szebbnél szebb ruhák közül válogattak, addig a gyerekek a mesék között „képzelet játékon” is részt vehettek.

Papírszínház 3jpg.jpg

Kontha Nelli színész Papírszínházból mesél

Papírszínház 4jpg.jpg

Papírszínház5jpg.jpg

Címkék: felolvasás 2013 kontha nelli

Szólj hozzá!

2. Nemzetközi Gyermekkönyvnap Sopronban (2013. április 2.)

tsík sanya 2013.04.13. 14:08

A gyermekirodalom és az olvasás népszerűsítését tűzte zászlójára a Nemzetközi Gyermekkönyvnaphoz kapcsolódó rendezvény Sopronban. A program szombaton egész nap várta az érdeklődőket a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és partnerei szervezésében a Liszt központban.

A Csimota Kiadót Vági Erika Rainbow-partner képviselte, aki Papírszínház-felolvasást tartott.

Vági Erika, Rainbow-partner

Szólj hozzá!

Jancsi és Juliska (Szabó Róbert Endre előadásában)

tsík sanya 2013.04.07. 20:14

Szólj hozzá!

Kamishibai-mesék a nagyvilágból II.

tsík sanya 2013.03.31. 15:07

Szólj hozzá!

Szusi akcióban

tsík sanya 2013.03.23. 16:01

A kórházban minden héten egyszer Papírszínházzal mesélünk a gyerkőcöknek, utána pedig rajzolunk. Eddig legnagyobb sikere a Szusinak volt, mi is imádjuk, olyan gyönyörűek a képei! Jövő héten a Violetta és Rigolettót tervezzük, már megszereztük hozzá a zenét is!

Varga Enikő

IMG_2646.jpgSzusi a Madarász Utcai Gyermekkórházban (további képekért klikk a képre!)

Címkék: Szusi Madarász Utcai Gyermekkórház

Szólj hozzá!

Kamishibai-mesék a nagyvilágból I.

tsík sanya 2013.03.17. 20:32

Szólj hozzá!

Papírszínház-mesék bemutatója a Mesemúzeumban

tsík sanya 2013.03.10. 21:09

Emlékeim szerint legutoljára 2008-ban volt hivatalos bemutatója a Papírszínház-meséknek, akkor a Mozgásjavító Általános Iskolában mutattuk be az első hat Kamishibai-mesénket, azóta eltelt 5 év, és a most bemutatott 3 újjal együtt a 16. mesénél állunk.

A helyszín miatt is különleges nap volt 2013. március 09-e a Csimota Kiadó számára. A Mesemúzeum munkatársai, élükön Helmich Katalinnal nagyon nagy szeretettel fogadtak minket.

A szombat délelőtti program az Egy pöttyös nap című mese kiszínezésével és a Mesemúzeum felfedezésével kezdődött. Utána pedig jött Kontha Nelli, aki varázslatosan mesélte el nekünk a Szusi, a Három toll és az Egy pöttyös nap című meséket. A gyerekek találkozhattak Maros Krisztinával és Szalma Edittel is.

Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek a bemutatóra! Hamarosan találkozunk!

További fotókért klikk a képre! (a fotókért külön köszönet a Mesemúzeumnak)

Címkék: előadás 2013 kontha nelli papírszínház előadás Mesemúzeum Egy pöttyös nap Maros Krisztina Három toll Szalma Edit

Szólj hozzá!

Papírszínház-mese bemutató a Mesemúzeumban

tsík sanya 2013.02.28. 08:01

Mesemúzeum (fotó: MNO)

A Csimota Kiadó 2008 óta jelentet meg Papírszínház-meséket, az eddigi 13 mellé most újabb három Kamishibai-mese érkezik: a Három toll, az Egy pöttyös nap és a Szusi. A meséket Kontha Nelli bábművész, Szalma Edit és Maros Krisztina illusztrátorok mutatják be, az előadások után színezős, rajzolós foglalkozással várjuk az érdeklődőket. 

Ajánlott korosztály: 4-12 éves korig

2013. március 09. (szombat) 11 órától
Mesemúzeum

1013 Budapest
Döbrentei u. 15.
www.mesemuzeum.hu

Gyerek belépőjegy: 400 Ft
Felnőtt belépőjegy: 600 Ft
Családi kedvezmények!!!

A bemutató alatt megtekinthető lesz Rofusz Kinga kiállítása, melyen A világ összes kincse című könyvhöz (és jazz-mesejátékhoz) készült illusztrációk nézhetők meg eredetiben 2013. március 1-től 20-áig.

Címkék: bemutató felolvasás 2013 Mesemúzeum Szusi Egy pöttyös nap Maros Krisztina Három toll Szalma Edit

Szólj hozzá!

Valentin II. videó

tsík sanya 2013.02.21. 20:08

És íme a folytatás... Ámor vajon tud segíteni?


Valentin II. rész

Címkék: videó kárpáti tibor papírszínház előadás

Szólj hozzá!

Valentin I. videó

tsík sanya 2013.02.17. 23:37

Valentin akcióban... és hát szeretettel küldeném (...)-nek.... etc. 

... és még mindenkinek, aki szereti...

Valentin I. rész

Címkék: videó kárpáti tibor

Szólj hozzá!

Kamishibai a Madarász Utcai Gyermekkórházban

tsík sanya 2013.02.10. 21:12

Január utolsó hetében  megkeresett minket Varga Enikő a Fővárosi Iskolaszanatórium kórházpedagógusa, aki a Madarász Utcai Gyermekkórházban dolgozik. Eleinte levélben, majd személyesen is átbeszéltük a lehetséges kapcsolódási pontokat, pl. Kaméleon Olvasóklub, Rainbow Könyvközösség, és végül a Papírszínház. A személyes találkozón, Enikő mellett megismerkedtem Tóthné Almássy Monikával is, és azzal váltunk el, hogy a február 1-jei Rainbow partnertalálkozón folytatjuk a beszélgetés. Két kolléganőjük társaságában (Merkl Izabella és Orosházi Katalin) el is jöttek a kiadóba, ahol a könyvek mellett megmutattam nekik a Papírszínházat is.

A következő héten már el is kezdték a munkát a Papírszínházzal! A cél az, hogy a Papírszínház segítségével mutassák be, milyen is az ő életük a kórházban. Hamarosan bővebb riporttal és beszélgetésekkel jelentkezünk.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a lelkesedésüket és az alázatukat, amit a munkájukban végeznek. Megtiszteltetés ilyen partnerekkel együtt dolgozni!!!

IMG_2614.jpg
IMG_2615.jpg

IMG_2616.jpg

Címkék: 2013 Madarász Utcai Gyermekkórház

Szólj hozzá!

Pauker Nyomda (2013. január 30.)

tsík sanya 2013.02.01. 03:50

Amikor elhangzott az a kérdés, hogy: "És hány fénykép fér el erre a gépre?" Akkor úgy éreztem, hogy egy kicsit kevesebbet kéne kattintgatni. De nem bírtam magam türtőztetni, íme az eredmény!

2013-01-30 19.08.33.jpgTovábbi fényképekért klikk a képre...

Szólj hozzá!

Gépindulás 2013. január 30. (szerda)

tsík sanya 2013.01.27. 23:23

Most kaptuk az információt a Pauker Nyomdától, már izzítják a gépeket, hogy szerdán indulhasson a három új Papírszínház-mese (Kamishibai) nyomtatása, egyelőre így néz ki a terv:

9 órától: Három toll
16 órától: Egy pöttyös nap
22:00 órától: Szusi

 

3uj_kamis.gif

Amint lesznek fotók azokat is közöljük!!!

UPDATE: Jé, tényleg 2013 van!!! Köszi Bogi, hogy szóltál!

Címkék: papírszínház-mese Szusi Egy pöttyös nap Három toll Pauker Nyomda

1 komment

Mi lenne ha... (videó)

tsík sanya 2013.01.15. 23:13

Mesélő: Szabó Imola Julianna

Címkék: videó Mi lenne ha... Szabó Imola Julianna Csimota Kiadó

Szólj hozzá!

Új év – új Papírszínház-mesék

tsík sanya 2013.01.11. 13:23

2013 év elején a Csimota Kiadó az alábbi Papírszínház-meséket tervezi megjelentetni.

szusi_01.jpgThierry Chapeau: Szusi

Szusi, a kicsi sárga halacska unalmában a varázskő keresésére indul. Útja során a tenger sok érdekes lakójával találkozik, míg végül barátra is lel.

Pottyos_001.jpgMaros Krisztina: Egy pöttyös nap

Sziasztok, Zsófi vagyok. Szemüveget kell hordanom, szemtapasszal. A doktor néni azt mondta: „Így majd a másik szemeddel is jól fogod látni a katica pöttyeit, meg a hangyákat a fű között.” Nagyi pöttyös tapaszt vett nekem, szerinte ez illik a ruhámhoz. Arra gondoltam, hogy reggeli után elindulok, és mindent megkeresek odakint, ami pöttyös. Ez egy igazi pöttyös kirándulás lesz! Elkísértek?

 

Címkék: megjelenesek 2013 papírszínház-mese Szusi Egy pöttyös nap Thierry Chapeau Maros Krisztina

Szólj hozzá!

Képek a KTE országos pályázatára beküldött pályaművekről

tsík sanya 2012.11.19. 16:11


Klikk a képre a további fotókért.

Értékelés: http://papirszinhaz.blog.hu/2012/11/14/petri_agnes_kalandok_a_konyvtarban_palyazati_ertekeles
Fényképek: https://picasaweb.google.com/kte1986/KTEOSZN2012November7#
Pályázatok: http://www.ktep.hu/papirszinhpaly2012_eredmeny 

 

Címkék: pályázat 2012 KTE

Szólj hozzá!

Petri Ágnes: Kalandok a könyvtárban (a KTE országos pályázatának értékelése)

tsík sanya 2012.11.14. 15:39

Petri Ágnes

A KTE elnöksége az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából „Kalandok a könyvtárban” címmel írt ki pályázatot általános iskolás és középiskolás diákok számára.

Azt kértük, hogy a tanulók érdekes (akár humoros, akár tanulságos) illusztrált történetek keretében mutassanak be valós vagy fiktív kalandokat, amelyek a könyvtárban elő fordulnak vagy akár elő is fordulhatnának. A Papírszínház formai követelményeinek megfelelően kellett megeleveníteni a történetet.

A Japánból származó technikát a Csimota Kiadó népszerűsíti Magyarországon.

Egy fakeretben mozgatható képes papírlapokon elevenedik meg a mese, a mesélő e lapok mozgatásával illusztrálja a történetet, miközben képek hátuljáról olvassa a szöveget. Így igazi színházi élményt varázsol a hallgatóság számára.

Ezen az ötleten felbuzdulva kértük pályázóinktól, hogy írjanak, olyan könyvtári kalandos meséket, melyek jól előadhatóak, készítsenek hozzá színes rajzokat. A képek bármely illusztrációs technikával készülhettek. A lapok számát 16-20 oldal terjedelemben határoztuk meg. Az elbírálás során a tartalmi szempontok, ötletek és a vizuális megjelenítés egyformán számítottak.

A beérkezett pályázatokat a KTE elnöksége és a Csimota Kiadó zsűrizte, aki egyben szponzorálta is versenyt.

Amikor a KTE elnöksége kiírta ezt a pályázatot – én személy szerint – nem gondoltam, hogy ilyen sokan fognak rá jelentkezni, de azt végképp nem, hogy ilyen színvonalas alkotások születnek. Így aztán elmondhatom, hogy: „ nagy az én szívemnek az ő gyönyörűsége”.

Az első helyezett: A Kata és a lógusok

Pályázó: Az ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola 6. a osztályos tanulói. Ők írták és illusztrálták ezt a mesét. A pályaművet egy hónapos projektmunkában készítették tanári segítséggel. Részt vett benne az osztályfőnök, az énektanár, a magyartanár, a rajztanár és elsősorban a könyvtárostanár. Szanádi Csilla volt az ötletadó projektmenedzser, aki kezében összefutottak a szerteágazó szálak. Igazi csapatmunka volt.

A darab bemutatásra is került az iskola könyvtárában, a Budai Oktatási Napok rendezvényén, amelyen a szakmai közönség mellett szülők, valamint az iskola igazgatója és tanárai is részt vettek. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az előadást láthattam.

A történet zenei aláfestéssel indul, ez rögtön nagyon megragadott, olyan atmoszférát teremtett az előadásnak, hogy úgy éreztem igazi színházban vagyok. A szereplők, a 6.a osztály teljes létszámban megjelent a „színpadon”. Mindenkinek jutott szerep, ki énekelt, ki olvasott. Miközben a nézőnek többszörös vizuális élményben volt része, hiszen a kivetítőn jól láthatta a színes illusztrációkat, amiket a szereplő gyerekek rajzoltak.

A mese kedves, izgalmas kaland, amely a könyvtárban játszódik az éj leple alatt. Szereplői a könyvtár ország lakói: Lex király, Enci királynő, Szóti herceg.

Nagyon színvonalas színházi darabot láthattunk. A gyermekszínészek jól szerepeltek. Az illusztrációk szépek, színesek, látványosak voltak. Az előadásról videó felvétel is készült.

A könyvtári kalandok 16 képben adaptálható, a könyvtárismeretek tanításában jól felhasználható.

A második helyezett: Éjjel a könyvtárban

A pécsi Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanulói, akik Nyírő Gizella könyvtárostanár szárnyai alatt készítették el pályázatukat, amelynek címe „Éjjel a könyvtárban”. Ez a történet is éjszaka játszódik, ebből is látható, hogy gyerekek fantáziáját nagyon megmozgatja, mi történhet az éj leple alatt a könyvtárban?

A történetiró Szemes Máté, illusztrátorok: Amrich Dóra és Werner Luca voltak. Itt újszerű, modern technikát használt az alkotó: Márkus Máté. Számítógépes grafikus megoldást alkalmazva 18 képben jelenítették meg a mesét, melynek szereplői állatok. Simon mókus, Rezső egér, Dávid bagoly. No meg Gizi néni, akinek munkáját könnyítette meg könyvtári jelképnek is használatos bagoly.

A harmadik helyezett: Rejtély

A harmadik helyezést a szegedi Rókusi Általános Iskola 4. a osztályos könyvtár angyalai nyerték el. A nyomozó lányok 11-en voltak, krimibe illő módon kutatták a titkos könyv legtitkosabb oldalát, amit valaki rejtélyes módon eltűntetett. De ki lehetett? 19 képen keresztül keresik a bűnöst. Németh Szilvia könyvtárostanár segített az angyaloknak. Elbűvölő gyermekrajzok illusztrálják a kedves, bűnügyi történetet.

Az első három helyezett általános iskola tanulói voltak.

Középiskolai pályázóink közül Könyv Kamillát külön díjjal jutalmazta a zsűri.

A Zalaegerszegről érkezett pályázatot Nébli Eszter, Kovács Fanni, Kádár Anetta 9. l osztályos tanulók követték el Németh Andrea könyvtárostanár vezényletével.

Könyv Kamilla egy átlagos diáklány volt, míg a könyvtár csodája meg nem változtatta az életét. A Kölcsey Ferenc Gimnázium 9. L osztályos tanulójaként minden nap kénytelen volt iskolába járni. Ez az ott tartózkódás nem volt ínyére, nagyon nem szerette, de a végén a – könyvek segítségével – megkedvelte…

A happy enddel végződő kedves, jó humorral megírt kamasztörténet 36 fényképben bravúros, montázs technikával jeleníti meg miként vált mégis elviselhetővé a tini lány számára az iskola.

A középiskolás fiúk képzeletét is elragadta a könyvtári kalandok lehetősége.

Abdul inkognitóban egészen Egyiptomig utazott el, hogy visszaszerezze az ellopott papirusz tekercset, hogy visszaszolgáltassa jogos tulajdonosának, az iskolai könyvtárnak. Művész nevén Abdul a zalaegerszegi Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola tanulója, aki a fotók eredetisége alapján valóban járhatott Egyiptomban.

Salgótarjánból, a Madách Imre Gimnáziumból is érkezett könyvtári történet. 16 alkotó meséli el, hogy nekik – egyenként – mit jelent a könyv, milyen könyvtári emlékeik vannak. Egyik-másik történetet színvonalas képek illusztrálnak.

Volt olyan pályázat, amelyik nem felelt meg a pályázati kiírásnak. Nem papírszínházi előadásra szánták. Mindenkinek köszönjük a beküldött pályázatot. A győzteseknek gratulálunk.

Budapest, 2012. november 7.

Elhangzott a KTE Őszi Szakmai Napján

Petri Ágnes
könyvtárostanár

 

 

 

Pályázatok: http://www.ktep.hu/papirszinhpaly2012_eredmeny 
Fényképek: https://picasaweb.google.com/kte1986/KTEOSZN2012November7#

Címkék: 2012 Csimota Kiadó KTE Kalandok a könyvtárban pályázat Petri Ágnes Papírszínház

Szólj hozzá!

Új Papírszínház-mese – Szalma Edit: Három toll

tsík sanya 2012.11.05. 11:10

A Csimota Kiadó 2012-ben eddig két Papírszínház-mesét jelentetett meg: Miről beszélgetnek vajon?, Mi lenne, ha... Idén még egy újabb Kamishibai várható, mely egy Grimm-mese, Három toll a címe, Szalma Edit illusztrációival. A mese 2012 decemberében jelenik meg.


3toll_blog.pngHárom toll

Volt egyszer egy király, annak pedig három fia; kettő közülük okos és ügyes volt, a harmadik viszont keveset és ritkán szólt, s tetteiben is sokszor volt bizonytalan.

És mert gyakran nem volt helyén az esze, úgy hívták: Oktondi.

Mikor a király megöregedett, legyengült, és már érezte, hogy nemsokára meg fog halni, szerette volna tudni, három fia közül melyikre hagyja királyságát.

Így szólt hozzájuk:

– Kedves fiaim, keljetek útra, és aki közületek a legszebb szőnyeget hozza el nekem, az lesz a király a halálom után.

Aztán, hogy ne támadjon veszekedés köztük, kihívtaőket a palota elé, három tollat szétfújt a levegőbe, és azt mondta:

– Amerre a tollak szállnak, arra induljatok!

Jobbra szállt az egyik toll, balra a másik, arra indult a két idősebb fiú. A harmadik toll pedig, amelyik Oktondié volt, a földre hullott le, a lába elé.

 

Címkék: megjelenesek szalma edit három toll papírszínház-mese

Szólj hozzá!

Népmese Napja Szegeden (2012)

tsík sanya 2012.10.30. 17:14

Kislányom, Balogh Hanna és osztálytársa Balogh Dávid részt vettek tavaly év végén egy Rumini pályázaton. Egy Papírszínházi-mesét alkottak. Az iskola könyvtára a népmese napja alkalmából meghívta őket, hogy meséljék el a mesét!
Egy kicsit megijedtem, amikor megláttam hány gyerek tódul be az ajtón, de nagy sikerük volt! Olyan áhítattal és csöndben hallgatták őket, ahogy a képeken látszik. További képek:
https://picasaweb.google.com/113047493427463189605/NepmeseNapja2012
A gyerekek SZTE Juhász Gyula Gyakorló általános iskolájába járnak 5. osztályosok. A pályázatra én készítettem fel őket a konyhánkban. :)

Váradi Zita

Címkék: szeged 2012 váradi zita balogh hanna balogh dávid papírszínház-mese

Szólj hozzá!

Papírszínház pályázat KTE 2012

tsík sanya 2012.10.30. 16:39

Kalandok az iskolai könyvtárban címmel hirdetett pályázatot a Könyvtárostanárok Egyesülete. A beérkező pályázatokat az alábbi linken lehet megtekinteni:http://www.ktep.hu/papirszinhpaly2012_eredmeny

Szólj hozzá!

Nem baj, lesz jövőre is! - Simon Krisztina beszámolója

tsík sanya 2012.09.07. 18:35

Vége a nyári szünetnek. Bezárták kapuikat a napközis táborok is. De ez nem baj, hisz lesz nyár jövőre is, és az alábbi ötletek akkor újra időszerűvé válhatnak, és addig akár napközi foglalkozásokon is használhatóak.

Egy nyári napközis tábor napi nyolc órájának értelmes programokkal való megtöltése nem is olyan egyszerű. Főleg akkor, ha ez egy kerületi tábor, ahol a gyerekek csak az étkezésért fizetnek (vagy rászorultsági alapon még azért se). És akkor előálltam fantasztikus ötletemmel:

Legyen Papírszínház! A vezetőségnek tetszett. Én meg amúgy is itt voltam, hisz táboroztattam. (Aztán bementem mesélni a gyerekeknek akkor is, amikor már nem. Sajnos erről nem készültek képek, pedig de sok kívánságot írtak az aranyhalacskákra. Időnként a szívem is belesajdult és egy-egy könnycsepp indult volna vándorútra az arcomon).

Képeket A brémai muzsikusok előadásán készítettünk. Ahová egyébként, mint az egyik állatvédő egyesület munkatársa érkeztem.

image001.jpg
image002.jpg
Több bejelentés is érkezett egyesületünkhöz kóbor állatokról. Kellene a segítségetek! És a gazdik indulhattak megkeresni elkóborolt állatkáikat! Figyeljetek a hangokra!
Fél siker! Hiányzik még egy szamár, egy kutya, egy macska és egy kakas. Az utóbbi eltűnését tyúkjai is nehezményezik.

image005.jpg
Nézzük talán itt ráakadhatunk a nyomukra.

image006.jpg
És igen a szamár megvan! A mese pedig folytatódik...

A mesefoglalkozások után a gyerekek elkészíthették saját Papírszínházukat doboztetők felhasználásával.

image009.jpg
Az igazi és a készítendő.

image010.jpg
Készül a robotvilág…

image014.jpg
...és nem csak síkban.

image013.jpg
Te mit rajzolsz?

image017.jpg
Ajaj ezt kicsit meg kell erősíteni.

image018.jpgIndulhat az előadás? Mert mesét is írtam hozzá!!!  
 

Címkék: 2012 simon krisztina a brémai muzsikusok

Szólj hozzá!